Απευθύνονται σε κάθε ηλικία, είναι εύκολα εκτελέσιμες και το σημαντικότερο, γίνονται παντού.

Πιστεύω ότι οι περισσότερες από εμάς έχουμε στην προσωπική μας ζωή ένα full time πρόγραμμα με τις δουλειές του σπιτιού, του γραφείου και την οικογένεια, με τον αθλητισμό να αποτελεί μια όαση, ένα  διάλλειμα. Ο αθλητισμός συμπληρώνει ευχάριστα τη ζωή μας και τότε είναι που μας ξεκουράζει αντί να μας κουράζει. Η σωματική κούραση που προέρχεται από τον αθλητισμό, μας είναι απαραίτητη στην αντιμετώπιση της καθιστικής ζωής του εργασιακού μας χώρου. Οι ασκήσεις σε αυτή την περίπτωση θεωρούνται πολυτέλεια, στο λιγοστό περισσευούμενο χρόνο που έχουμε – κι όμως. Δεν μας έχει περάσει από το μυαλό, εργαζόμενες φίλες μου, πόσα πολλά μπορούμε να κάνουμε σε ‘νεκρό’ χρόνο και οπουδήποτε, για να βελτιώσουμε το σώμα μας.

Οι περισσότερες από αυτές τις ασκήσεις ανήκουν στην κατηγορία των ισομετρικών. Στις ισομετρικές ασκήσεις δεν χρησιμοποιούμε πρόσθετη επιβάρυνση από εξωτερικούς παράγοντες (βάρη, αντιστάσεις). Λειτουργεί κατά την διάρκεια της άσκησης ο νόμος της δράσης-αντίδρασης απέναντι στη δύναμη των μυών μας.

Οι ισομετρικές απευθύνονται σε κάθε ηλικία, είναι εύκολα εκτελέσιμες και το σημαντικότερο, γίνονται παντού. Επιβάλλεται τις περισσότερες φορές από τους  φυσιοθεραπευτές, μετά από τραυματισμό, διότι, συν τοις άλλοις, είναι ακίνδυνες. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

1η  άσκηση

Έχουμε απέναντι μας ένα τοίχο (κυριολεκτώ). Μπορούμε να τοποθετήσουμε το ένα πόδι μας, οπωσδήποτε  τεντωμένο, σε θέση που να ακουμπά στον τοίχο η μύτη του ποδιού μας. Τα χέρια μας είναι καλύτερα να ακουμπούν στον τοίχο στο ύψος του στήθους μας για ισορροπία. Ασκούμε πίεση με το άκρο του ποδιού μας στον τοίχο. Η πίεση αυτή μεταφέρεται σε όλο τον μηρό, δουλεύοντας ολοκληρωτικά όλους τους εμπρός μύες του μηρού (από τετρακέφαλο μέχρι λαγονοψωϊτη και προσαγωγό). Είναι  σημαντικό, η άσκηση να γίνεται αυστηρά με τεντωμένο το πόδι μας. Η άσκηση μπορεί να κρατήσει αρχικά για 20 sec και σιγά σιγά να αυξάνουμε την διάρκεια από τα 4 σε περισσότερα sec. Φυσικά γυμνάζουμε ομοιόμορφα και τα δύο πόδια. Μέρα με τη μέρα θα δυναμώνουν και τα πόδια μας, η αυτοπεποίθησή μας αλλά και ο… ‘νεκρός’ χρόνος μας.

2η άσκηση

Παρόμοια άσκηση αλλά για τους πίσω μύες του μηρού, είναι η εξής: στεκόμαστε ανάποδα  με την πλάτη στον τοίχο. Κρατάμε τεντωμένο το πόδι μας, ακουμπώντας τη φτέρνα μας στον τοίχο. Ξεκινάμε πίεση προοδευτικά, φτάνοντας στο μέγιστο σημείο πίεσης και μένουμε εκεί για20 με 30 sec. Αυξάνουμε σιγά σιγά τη διάρκεια και τα σετ από 4 αρχικά. Όλοι οι πίσω μύες του μηρού θα κινητοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό.

Οι ασκήσεις αυτές προσφέρονται και για αποκατάσταση από τραυματισμούς, κατά τη γνώμη μάλιστα των ειδικών – είναι το Α και το Ω. Είναι σίγουρο ότι γρήγορα θα δείτε τα πόδια σας, φίλες μου, πιο όμορφα και πιο γυμνασμένα. Αν σας κοιτάξει κάποιος άσχετος περίεργα, να κάνετε ασκήσεις στον τοίχο, απλά εξηγείστε του (αν βέβαια μπορεί να καταλάβει) ότι δεν τα βάλατε με τον τοίχο, αλλά απλά βελτιώνετε το σώμα σας.

Καλή  επιτυχία.