Το  τρέξιμο είναι ο δημοφιλέστερος τρόπος άθλησης και σε όλους μας προκαλεί ευεξία.

Όλες μας όμως ξεχνάμε ότι η προπόνηση έχει πολλές παραμέτρους και χρειάζονται και άλλες μορφές άσκησης εκτός του τρεξίματος. Μην ξεχνάμε ότι το τρέξιμο από μόνο του δεν μπορεί να εκγυμνάσει όλες τις μυϊκές ομάδες. Μην ξεχνάτε επίσης πόσο συχνά εμείς οι γυναίκες κατακλύζουμε τα γυμναστήρια  και βομβαρδίζουμε τους γυμναστές με ερωτήματα τύπου πως θα φτιάξω σφιχτό κορμί, σφιχτή κοιλιά, γλουτούς, γάμπες κλπ. Έχουμε ανάγκη λοιπόν από ασκήσεις δύναμης και μάλιστα με τρόπο που να εκτελούνται εύκολα και παντού.

Με τις ασκήσεις δύναμης θωρακίζουμε το σώμα μας, αποκτούμε πιο ωραίο και σφριγηλό σώμα και αυτοπεποίθηση και ας θυμόμαστε ότι απαραίτητος σύμμαχος κάθε δίαιτας είναι η σύσφιξη. Είναι γνωστό επίσης ότι οι αθλήτριες αποστάσεων δημιουργούν μια ατροφία στους μύες όλους του σώματος με μόνο ανεπτυγμένο το καρδιοαναπνευστικό. Έχει παρατηρηθεί δρομείς να είναι πιο αδύναμοι από κοπέλες που κάνουν fitness σε γυμναστήριο. Αυτό είναι μεγάλο λάθος.

Από τους βασικότερους μύες που ποτέ δεν πρέπει να αμελούμε να γυμνάζουμε είναι οι κοιλιακοί μύες όχι μόνο για αισθητικούς λόγους (επίπεδη κοιλιά), αλλά κυρίως γιατί οι γυμνασμένοι κοιλιακοί μας προστατεύουν από πάρα πολλούς τραυματισμούς. Οι κοιλιακοί συγκρατούν την σπονδυλική στήλη έτσι όσο πιο γυμνασμένοι είναι αποφεύγουμε τραυματισμούς της πλάτης, μέσης και προσαγωγών και ισχύων. Ξαπλώνουμε σε μαλακή επιφάνεια είτε χαλί είτε στρώμα γυμναστικής. Σταυρώνουμε τα χέρια πίσω από τον αυχένα, στην συνέχεια λυγίζουμε τα γόνατα σε ορθή γωνία και  σταυρώνουμε τα πόδια.

Τip: η μέση μας πρέπει πάντα να ακουμπάει στο έδαφος. Μόνο ο κορμός είναι αυτός που πρέπει να κινείται. Ανασηκώνουμε τον κορμό από το έδαφος σε γωνία 45% μοιρών. Το κεφάλι μας συγκρατείται από τα χέρια μας και κοιτάμε ελαφρώς μπροστά. Δεν κάνουμε βιαστική κίνηση πάνω κάτω αλλά φροντίζουμε να ξεκολλάμε αργά από κάτω και αργά να επιστρέφουμε.

Tip: μην ξεχνάτε να παίρνετε τις σωστές αναπνοές εισπνοή στο ξεκίνημα, εκπνοή στο τελείωμα της άσκησης.

Θα συνεχίσουμε με μία άσκηση όπου θα εκγυμνάσουμε τους δικέφαλους (γλουτούς). Αυτές οι πίσω μυϊκές ομάδες είναι στους δρομείς λιγότερο ανεπτυγμένοι από ό,τι στους δρομείς ταχύτητας αλλά και αυτοί που είναι δημοφιλείς σε εμάς τις γυναίκες. Η ανάπτυξη των δικέφαλων και των γλουτιαίων βοηθά στην βελτίωση της ταχύτητας που είναι και η πεμπτουσία κάθε αθλήτριας-αθλητή. Εξασφαλίζουμε λοιπόν ένα λάστιχο γυμναστηρίου στα οποία η διαφορετικότητα των χρωμάτων τους έχει σχέση με την αντίσταση. Αν θέλουμε να κάνουμε οικονομία εξασφαλίζουμε ένα παλιό λάστιχο αγωνιστικού ποδήλατου από ένα ποδηλατάδικο. Το περνάμε από ένα σταθερό σημείο π.χ. καλοριφέρ ή ένα βαρύ έπιπλο. Περνάμε το πόδι μας μέσα στο λάστιχο και γυρίζουμε προς την πλευρά που ξεκινάει. Κρατάμε σταθερό το άλλο μας πόδι και τραβάμε προς τα πίσω το πόδι που είναι περασμένο στο λάστιχο. Εκτελούμε σε πρώτη φάση 10-15 επαναλήψεις με ελαφριά αντίσταση σε κάθε πόδι.

Tip: και τα 2 πόδια είναι τεντωμένα, το ένα σταθερό στο έδαφος και το άλλο επίσης τεντωμένο αλλά σε κίνηση προς τα πίσω σε μία απόσταση 30% απ’ το άλλο.

Tip: προσοχή επίσης στην μέση μας η οποία πρέπει να είναι σε ευθεία γραμμή, να κοιτάζουμε απέναντι και οπωσδήποτε δεν σκύβουμε μπροστά ή πίσω. Αν σας είναι βαρετή η γυμναστική δοκιμάστε με μουσική ή μπροστά στην τηλεόραση. Πάντα υπάρχει χρόνος αν θέλουμε.