Η  Elizabeth Mc Colgan-Nuttall είναι Βρεττανίδα πρώην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια μεσαίων και μεγάλων  αποστάσεων  δρόμων.

Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για τα 10.000 μέτρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1991 και ασημένιο μετάλλιο στην ίδια απόσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988.
Η κόρη της  
Eilish Mc Colgan είναι εξίσου μεγάλη πρωταθλήτρια αποστάσεων στο παγκόσμιο στερέωμα!

Η Liz Mac  Colgan  μας μιλά  με  αποκλειστικότητα και θέλοντας  να προστατεύσει την κόρη της Eilish:

Η Μεγάλη Liz μιλάει ανοιχτά για την απαρἀδεχτη μεταχείρισή της από την NIKE,  τα χρόνια που είχε εδραιωθεί ως μία από τις μεγαλύτερες  αθλήτριες αποστάσεων στο παγκόσμιο στερέωμα, ισορροπώντας στο ρόλο προπονήτριας-μητέρας.
Πολύ συχνά γίνεται αναφορά σε ένα πολύ σπουδαίο θέμα του παγκόσμιου αθλητισμού, κατά πόσο μητρότητα και και πρωταθλητισμός συμβαδίζουν και μπορούν να συνυπάρξουν και ενώ έχουμε συνέχεια παραδείγματα μεγάλων αθλητριών που επιστρέφουν μετά από την γέννηση των παιδιών τους, στο πιο υψηλό επίπεδο, ταυτόχρονα έχουμε πολλές μαρτυρίες, από την πίεση και πολλές φορές την απάνθρωπη συμεπριφορά των μεγάλων αθλητικών εταιριών απέναντι τους, όταν αποφασίζουν να κάνουν ένα διάλλειμα, για να επιτελέσουν το υπέρτατο έργο μιας γυναίκας, να φέρουν ένα παιδί στον κόσμο.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι TELEMMGLPICT000212492812_trans_NvBQzQNjv4BqaRL1kC4G7DT9ZsZm6Pe3PehAFAI_f6ud569StXyOKH0-1024x640.jpeg

Ένα τέτοιο τρανό παράδειγμα υπήρξε μία από τις κορυφαίες αθλήτριες όλων των εποχών η Liz  Mac Colgan. To 1990 και ενώ είχε κερδίσει ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο στα 10.000μ, ασημένιο μετάλλιο στα 3.000μ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου και ήταν δυο φορές πρωταθλήτρια στα 10.000μ στους Κοινοπολιτειακούς αγώνες, μόλις ανακοίνωσε στην NIKE  ότι θα έκανε διάλλειμα για να φέρει στον κόσμο το παιδί της, αμέσως μετά η NIKE  αποφάσισε  να διακόψει το συμβόλαιο που είχε μαζί της.
Τότε ήταν μόλις 25 χρονών. Η ίδια λέει: << Έτσι απλά μου ανακοίνωσαν ότι το συμβόλαιο μας τερματίζεται. Δεν υπήρξε καν συζήτηση μεταξύ μας, μου έστειλαν μόνο ένα γράμμα. Ήταν πράγματι ένα μεγάλο σοκ για εμένα, καθώς ἠμουν έγκυος, έμενα χωρίς χρηματοδότηση και πολλοί έγραφαν για εμένα ότι είχα τελειώσει αθλητικά!>>
Όπως συνεχίζει και μας λέει η ίδια  << Αυτή ήταν δυστυχώς η πεποίθηση που επικρατούσε παγκοσμίως τότε.>>
Και ενώ είδαμε και φέτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου στην Ντόχα, μαμάδες πρωταθλήτριες, όχι μόνο να επιστέφουν, αλλά να κερδίζουν χρυσά μετάλλια όπως η Shelly- Ann Frazer-Pryce ( 100m), Nia ali ( 100 εμπόδια),  Liu Hong ( 20κμ βάδην) και Alison Felix ( 4X400 mix relay).
Η Mac Colgan θεωρούταν ότι δεν θα  κατάφερνε να επιστρέψει ποτέ στην κορυφή και όλοι της έλεγαν ακριβώς αυτό.
Παρόλα αυτά και ευτυχώς για την ίδια, έκλεισε τα αυτιά της και συνέχισε να προπονείται και καθόλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης της, προκειμένου να αποδείξει ότι κάνουν λάθος  και τα κατάφερε.
Η ίδια εξομολογείται  <<Τότε εκείνα τα χρόνια δυστυχώς, δεν υπήρχε κανένας να σε συμβουλέψει και να σε κατευθύνει, ακόμα και οι γιατροί μου μου έλεγαν να σταματήσω να τρέχω ή ο κόσμος μου έλεγε πως δεν είναι ωραία εικόνα μια έγκυος να τρέχει. Για εμάς όμως τους δρομείς, που είμαστε ενεργητικοί άνθρωποι, που έχουμε μάθει την καθημερινή προπόνηση, είναι κάτι αφύσικο να μας λένε σταματήστε να τρέχετε.
<<Έτσι και για μένα να συνεχίζω να γυμνάζομαι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μου, ήταν σαν μια βόλτα στο πάρκο, απλά έκανα αυτό που ήμουν μαθημένη μια ζωή να κάνω>>.
Και έτσι ενώ τώρα μας φαίνεται πολύ φυσιολογικό μια αθλήτρια μαμά να επιστέφει ξανά σε πολύ υψηλές επιδόσεις, αυτά που πέτυχε η Mac Colgan επιστρέφοντας ξανά στην αγωνιστική δράση ήταν εξωπραγματικό.
Μόλις 6 εβδομάδες από την γέννηση της κόρης της Eilish συμμετείχε σε έναν αγώνα 5km  στην Φλώριδα και σε λιγότερο από τέσσερεις μήνες μετά την γέννα της κέρδισε ασημένιο  μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου. Εννιά μήνες μετά την γέννα κέρδισε χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 10.000μ.
Και ενώ όλες αυτέ οι επιτυχίες έκαναν τον κόσμο να απορεί, η  Liz  ότι αυτές οφείλονταν στο ότι συνέχιζε να γυμνάζεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της και στην ολοκλήρωση που ένιωσε όταν έπιασε για πρώτη φορά την κόρη της στα χέρια της, καθώς είχε κάποιε αποβολές στο παρελθόν.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Eilish-1024x614.jpg

Φυσικά το ότι ήταν ταυτόχρονα μητέρα και πρωταθήτρια  δεν ήταν καθόλου εύκολο, καθώς έπρεπε να αλλάξει εντελώς την προπόνηση της και να την προσαρμόσει στις ανάγκες και τα ωράρια της κόρης της.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ενώ βρισκόταν στο Τόκυο να συμμετάσχει σε έναν ημιμαραθώνιο έχοντας μαζί της την 14 μηνών Eilish μας εξομολογείται
<< Τότε δεν μπορούσα να έχω νταντάδες, ευτυχώς όμως είχα την μητέρα μου, που όποτε μπορούσε ερχόταν μαζί για να με βοηθάει.. Ενώ είμαστε στο Τόκυο για τους αγώνες, η μικρή Eilish έπαθε ωτίτιδα βαριάς μορφής και καθώς ήμασταν ξένοι, οι Ιάπωνες γιατροί δεν μας συνταγογραφούσαν φἀρμακα και είχα την μικρή να κλαίει τρεις ημέρες από την ταλαιπωρία. Ήμουν πραγματικά ερείπιο. Εκείνες τις ημέρες μου ήρθε και η περίοδος και και ήμουν στα όρια νευρικής κρίσης. Λέω τότε στον ευατό μου, αύριο στον αγώνα θα τρέξεις όσο πιο γρήγορα μπορείς, τί χειρότερο μπορεί να συμβεί? Τότε εκείνο το πρωϊνό έκανα παγκόσμιο ρεκόρ στον ημιμαραθώνιο>>
Ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο για την Mac Colgan να συνδυάσει την μητρότητα με την αθλητική καριέρα. Έτσι αποφάσισε να μεγαλώσει την οικογένεια της όταν πια πλησίαζε η ώρα της αποχώρησησης από την ενεργό δρἀση. Έτσι μόλις τέλειωσε την καριέρα της έκανε άλλα τρία παιδιά τον Martin 20 ετών τώρα, τον Kieran 17 ετών, και την Orla 14 ετών.
Η μεγάλη της η κόρη Eilish ακολουθεί τα χνάρια της. Πέρσι κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στα 5.000μ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και η ίδια η Mac Colgan προσπαθεί να βρίσκει την σωστή ισορροπία ανάμεσα στο να είναι μητέρα και  προπονήτρια της.
Η ίδια λέει << Όταν είσαι  γονιός-προπονητής τότε είναι πραγματικά συναισθηματικά πολύ δύσκολο. Δεν θέλεις να βλέπεις το παιδί σου να πονάει, να κριτικάρεται από τον κόσμο και ταυτόχρονα να θέλεις να το βοηθήσεις να πετύχει τους στόχους του. Αλλά πραγματικά είμαι ευλογημένη να μοιράζομαι όλα αυτά με την κόρη μου και να κάνουμε αυτό το ωραίο ταξίδι μαζί >>
Ταυτόχρονα όμως εξομολογείται ότι τα παιδιά της έχουν ένα τόσο βαρύ όνομα να τους ακολουθεί και πολλές φορές αυτό είναι δυσβάσταχτο.
Μας λέει: <<  Φαίνεται ο γιος μου ο  Kieran  πραγματικά να έχει μεγάλο ταλέντο στο τρέξιμο, όμως το επίθετο Mac Colgan πραγματικά τον ζορίζει. Όλοι περιμένουν ότι επειδή είναι γιος μου πρέπει πάντα να κερδίζει ή να κάνει τον καλύτερο χρόνο ή ότι όλοι πρέπει οπωσδήποτε να το νικήσουν>>.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι imgID150940175.jpg.gallery.jpg

Όσο για την καλύτερη συμβουλή που μπορεί να δώσει σε όλες τις γυναίκες αθλήτριες-πρωταθλήτριες και φυσικά την κόρη της Eilish είναι : << Μην φοβάστε να γίνετε μητέρες και να κάνετε καριέρα στον αθλητισμό. Αυτά τα δύο μπορούν να πάνε χέρι με χέρι. Τι ωραίο θα ήταν να υπήρχε κάποιος να  το πει και σε εμένα αυτό 30 χρόνια πριν.>>

* Θέλω ως Ντενίζ να συμπληρώσω ότι έχω μεγαλώσει αθλητικά έχοντας ως ίνδαλμα την Liz Mac Colgan και φυσικά ήταν τεράστια αθλήτρια και Άνθρωπος.
Σἠμερα είναι 55 ετών και μητέρα.
Αυτά που μας εξομολογείται δεν δίνουν απλά κίνητρο στις αθλήτριες που θα ήθελαν να κάνουν οικογένεια, αλλά σε κάθε γυναίκα που έχει καριέρα, εργασία, εξέλιξη και πιθανόν να αντιμετωπιστεί ρατσιστικά ως γυναίκα μητέρα.
Μπράβο της!
Θα ήθελα επίσης να συμπληρώσω ότι και εγώ έχω αναφερθεί σε παλιότερο άρθρο μου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μου και βέβαια η Liz όταν αναφέρεται σε προπονήσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εννοεί αερόβιες  προπονήσεις ( που για μία πρωταθλήτρια είναι κάτι σαν βόλτα.. όπως το αναφέρει κιόλας).
Σε ευχαριστούμε  Liz μας εμπνέεις.

http://www.denizdimaki.gr/to-thavma-tis-eggymosynis/

Πηγή : Telegraf. co . uk

https://www.telegraph.co.uk/athletics/2019/10/16/liz-mccolgan-nuttall-exclusive-dropped-nike-pregnant-wanting/

Μετάφραση: Ντενίζ Δημάκη