Για τις φίλες συναθλήτριες, που όχι απλά τρέχουν, αλλά γυμνάζονται εντατικά και συμμετέχουν σε αγώνες ανώμαλου δρόμου τους χειμερινούς μήνες και στον ανοιχτό στίβο την άνοιξη και τους  καλοκαιρινούς μήνες, τώρα είναι η πιο σημαντική περίοδος προπόνησης.

Όλοι  γνωρίζουμε ότι η χειμερινή περίοδος είναι αρκετά δύσκολη καθώς καλούμαστε να βγάλουμε έναν αρκετά μεγάλο όγκο προπόνησης σε πολύ δύσκολες συνθήκες (τσουχτερό κρύο, μικρή διάρκεια ημέρας). Είναι όμως και η πιο σημαντική, επειδή τώρα βάζουμε τις βάσεις για όλο τον υπόλοιπο χρόνο, μπορούμε να προσθέτουμε προγράμματα ενδυνάμωσης και γενικότερα να δουλεύουμε τις αδυναμίες μας, κάτι που δεν έχουμε την δυνατότητα να  κάνουμε τους υπόλοιπους μήνες.

Από τον Οκτώβριο λοιπόν που ξεκινά για τις περισσότερες η αθλητική σεζόν, η προπόνηση είναι βαριά, πολύωρη (κυρίως αερόβια) και πάρα πολύ κουραστική. Παρακάτω θα σας υπενθυμίσω κάποια βασικά πράγματα που ενώ, ειδικά αυτή την περίοδο, μας είναι απαραίτητα, συχνά αμελούμε, είτε λόγω κούρασης, είτε λόγω έλλειψης χρόνου.

  • Μην ξεχνάτε να κάνετε διατάσεις, τόσο πριν όσο και μετά την προπόνηση. Ειδικά τώρα που καλύπτετε πολλά χιλιόμετρα, χάνετε την ελαστικότητά σας και γίνεστε επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Αν μπορείτε κάνετε οπωσδήποτε μασάζ ή σάουνα 1-2 φορές την εβδομάδα.
  • Τώρα είναι που χρειάζεστε ένα καλό διαιτολόγιο, συμπληρωμένο με τις απαραίτητες βιταμίνες, ώστε να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες σας λόγω του μεγάλου φόρτου προπόνησης. Αν έχετε την δυνατότητα επισκεφτείτε έναν αθλητίατρο να σας κατευθύνει.
  • Ξεκουραστείτε. Εκμεταλλευτείτε όποιο έξτρα ελεύθερο χρόνο βρίσκετε προκειμένου να αναπαύετε τα ταλαιπωρημένα σας πόδια και να κερδίζετε λίγες περισσότερες ώρες ύπνου.
  • Τέλος, καθώς οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση αυτή την περίοδο και εσείς είστε ταλαιπωρημένες και καταβεβλημένες από την πολύ προπόνηση, αποφύγετε τους κλειστούς χώρους και προτιμήστε το χουζούρι μπροστά στο τζάκι και την τηλεόραση.