Οι μαγικές ασκήσεις!

Φίλες μου, έχω ξαναπεί ότι μπορούμε να προλάβουμε τις  αναποδιές και τις ατυχίες όσον αναφορά τους τραυματισμούς. Μπορούμε βέβαια να προλάβουμε τα χειρότερα και να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, με χαρακτηριστική ευκολία παντού και σε ανύποπτο χρόνο. Τι καλύτερο από τις ‘μαγικές’ ισομετρικές ασκήσεις. Αν είμαστε χωρίς διάθεση, εκτελούμε μερικές ασκησούλες και… τρώγοντας έρχεται η όρεξη.

Για να σοβαρευτώ λίγο, πριν πολλά χρόνια είχα έναν επώδυνο τραυματισμό, μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία (τραυματισμό – έξω στροφή στην ποδοκνημική μου άρθρωση) από παιχνίδι μπάσκετ. Αποτέλεσμα ήταν η χαλάρωση των συνδέσμων. Έτυχε να  μου  ξανασυμβεί σε αγώνα 10.000μ σε τερματισμό, καθώς ‘κόλλησαν’ τα  spikes. Aπό τότε άρχισε η περιπέτεια. Φόβος με το παραμικρό στραβοπάτημα, πρηξίματα, δεσίματα στους αγώνες και… μετά φόβου θεού.

Η λύση; Δύναμη. Η αρχή  έγινε με το γνωστό ξύλινο board που κάνεις ισορροπία (ξύλινο ταψί με τορναρισμένη ξύλινη μπάλα κολλημένη από κάτω). Έκανα αρκετές ώρες ισορροπία πάνω στο board, αυξάνοντας το χρόνο διάρκειας κάθε φορά και αποκτώντας τεχνική και μυϊκή συναρμογή, εκτός από δύναμη, στην  ποδοκνημική. Η άσκηση βέβαια είναι απλή, προσπαθείς να ισορροπήσεις  με το ένα πόδι κάθε φορά (δεν είναι εύκολο), με τα χέρια να είναι ανοιχτά, βοηθώντας. Φυσικά μετά ήρθε στη ζωή μου και το bosu το οποίο προσφέρει σειρά ασκήσεων σε συνδυασμό με το balance που δυναμώνει την ποδοκνημική, για παράδειγμα ημικαθίσματα στο bosu ή προβολές στο bosu  ή άσκηση γαστροκνημίων στο bosu.

fvas

Υπάρχει και δυνατότητα άλλων ασκήσεων, περπάτημα π.χ. στην άμμο. Περπάτημα στις μύτες και στην συνέχεια στις φτέρνες αλλά και με την έξω πλευρά του πέλματος αλλά και με την μέσα. Μπορεί να φαίνεται αστείο και πιο πολύ στους άλλους όταν θα μας δουν και δεν θα καταλάβουν τι και γιατί το κάνουμε, αλλά έτσι θα αποκτήσουμε καλές μου φίλες, δυνατά κάτω άκρα. Και μην ξεχνάμε φίλες μου, όσες από εμάς φοράμε συχνά τακούνια, ο κίνδυνος πάντα υπάρχει. Βέβαια, για τον ανώμαλο δρόμο ούτε λόγος να γίνεται, προσέχουμε για να έχουμε αλλά και για τον στίβο – εγώ εκεί την έπαθα.

Ας περάσουμε τώρα σε μια άλλη ισομετρική που θα χρειαστούμε και βοηθό, όχι βέβαια απαραίτητα εξειδικευμένο (μπορεί ακόμα και η μητέρα σας). Ξαπλώνουμε μπρούμυτα σε κάποιο στρώμα γυμναστικής ή σε κάποιο χαλί. Τα πόδια είναι τεντωμένα και σε ευθεία γραμμή από τους ώμους. Τα χέρια μπορούμε να τα έχουμε σε ορθή γωνία με πόδια (σε διάσταση και με τις παλάμες στο έδαφος). Ο βοηθός μας πιάνει τα άκρα των ποδιών και τα κρατά ενωμένα. Ξεκινώντας την άσκηση, προσπαθούμε να κάνουμε κάμψη του κάτω άκρου, προς το μηριαίο ενώ ο βοηθός μας φέρνει αντίσταση, αφήνοντας τα πόδια να ανεβαίνουν σιγά-σιγά. Αν η προσπάθεια κρατήσει 20-30sec είναι αρκετά για αρχή. Μπορούμε να εκτελέσουμε 4 με 5 σετ σε πρώτη φάση αυξάνοντας με τον καιρό διάρκεια και σετ. Είναι πολύ καλή άσκηση για τις πίσω μυϊκές ομάδες των μηρών μας, κυρίως των δικεφάλων.

Καλή προπόνηση!