Ξεκινήστε σωστά!

Ενώ, πολλές φίλες μου, και πιστεύω πολλές από εσάς, θεωρείτε το τρέξιμο πολύ καλή άσκηση, ταυτόχρονα βρίσκετε ότι είναι αρκετά δύσκολο και ίσως κάπως μοναχικό. Οποιαδήποτε όμως φυσική δραστηριότητα και αν κάνετε χωρίς κάποιο πρόγραμμα και συμβουλές από ειδικούς, θα σας φαίνεται «βουνό» και γρήγορα θα την εγκαταλείψετε. Έτσι ακριβώς και με το τρέξιμο. Αν όμως ξεκινήσετε με τον σωστό τρόπο, δηλαδή με ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες, όχι μόνο θα το αγαπήσετε, αλλά πραγματικά θα «κολλήσετε» και δεν θα χάνετε ούτε μια προπόνηση. Εξάλλου το τρέξιμο είναι από τις μοναδικές δραστηριότητες που προσφέρει πολλές εναλλακτικές, δηλαδή ανάλογα με τις διαθέσεις σας,  μπορείτε είτε να τρέχετε μόνες, παρέα  μόνο με τις σκέψεις σας, είτε ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική, είτε μαζί με τις φίλες ή το σύντροφό σας, συζητώντας και διασκεδάζοντας.

Tip: όταν τρέχετε θα πρέπει να μπορείτε έστω και λίγο να συζητάτε με τον διπλανό σας, αλλιώς  κατά  πάσα  πιθανότητα τρέχετε σε πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι θα έπρεπε και αρχίζετε να λαχανιάζετε.

Είμαι σίγουρη ότι όσες δεν έχετε δοκιμάσει ακόμη να τρέξετε και έχετε φίλες που κάνουν  jogging, θα έχετε βαρεθεί να τις ακούτε να μιλούν για την πνευματική και σωματική ευεξία που νιώθουν. Και όμως θα ανακαλύψετε ότι όλα αυτά είναι πραγματικότητα. Ξεκινώντας να τρέχετε, θα δείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαντικές αλλαγές στο σώμα σας. Οι μύες σας θα αρχίσουν να γραμμώνουν καθώς θα αρχίσετε να καίτε λίπος, το σώμα σας θα γίνει πιο σφιχτό, τα οστά σας θα δυναμώσουν (μεγάλη βοήθεια για όσες ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω οστεοπόρωσης) και γενικότερα θα δείχνετε πιο γυμνασμένες και υγιείς από ποτέ. Επιπλέον, ενώ μπορεί στη ζυγαριά να μην φαίνεται μεγάλη απώλεια σε κιλά, προς μεγάλη σας χαρά, θα δείτε να χωράτε σε μικρότερα νούμερα ρούχων, αποτέλεσμα όσων αναφέραμε.

Πολύ σημαντική είναι η πνευματική ευφορία που προσφέρει το τρέξιμο και κυρίως το τρέξιμο έξω και όχι στο διάδρομο του γυμναστηρίου. Μετά από μια κουραστική μέρα με δουλειές, παιδιά και υποχρεώσεις, το τρέξιμο στον εξωτερικό χώρο πραγματικά θα σας αναζωογονήσει. Το φύσημα του αέρα, η εφίδρωση, το ελαφρύ λαχάνιασμα, θα σας αποφορτίσει, θα σας τονώσει και, τελειώνοντας, θα νιώθετε τρομερή ευχαρίστηση και ικανοποίηση με τον εαυτό σας.

Όπως για καθετί, η αρχή είναι η πιο δύσκολη. Όταν πρωτο-ξεκινήσετε πιθανόν να νιώθετε βαριά και να βλέπετε ότι προοδεύετε με ρυθμούς χελώνας. Επουδενί  όμως μην απογοητευτείτε. Ακόμα και αν γυμναζόσασταν πριν με κάποια άλλη  δραστηριότητα το τρέξιμο είναι τελείως διαφορετικό και καινούργιο και χρειάζεται χρόνος να  αφομοιωθεί από το σώμα σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή και επιμονή. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα νιώσετε τα ποδιά σας να λύνονται και θα ενθουσιαστείτε με την πρόοδό σας και με τις αποστάσεις που θα φτάσετε να τρέχετε.

Τip: μετά από κάποιο διάστημα θα σας πιάσει ανυπομονησία να αυξήσετε την διάρκεια και την απόσταση που τρέχετε. Καλό είναι να αποφύγετε τις υπερβολές, που συνήθως οδηγούν σε τραυματισμούς, και οποιαδήποτε αύξηση κάνετε, να μην ξεπερνάει το 10% ανά  εβδομάδα.

Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσατε να επισκεφθείτε και ένα γυμναστήριο, ώστε να μπορείτε να κάνετε κάποια επιπλέον προγράμματα αεροβικής και ενδυνάμωσης, που βοηθούν πολύ και στο τρέξιμο ή να τρέχετε σε διάδρομο όταν λόγω έλλειψης χρόνου ή κακοκαιρίας δεν μπορείτε να βγείτε έξω.

Τip: πριν  ξεκινήσετε το καινούργιο σας χόμπι ή και μεγαλύτερους στόχους, επισκεφτείτε έναν παθολόγο για τις συνηθισμένες εξετάσεις (καρδιογράφημα, γενικές εξετάσεις).

Ελπίζω με τις συμβουλές και τις προτάσεις μου να σας βοήθησα να αγαπήσετε το τρέξιμο και να το βάλετε με ευχαρίστηση και χωρίς κόπο  στην καθημερινότητά σας.

Καλή αρχή!