Πολλοί έχουν ταλαιπωρηθεί!

Σκέφτηκα να δούμε μια σειρά ασκήσεων που όλες και όλοι οι δρομείς ίσως κληθούμε να ακολουθήσουμε κάποια στιγμή λόγω συγκεκριμένου τραυματισμού, όπως το ισχιακό νεύρο. Πρόκειται  για έναν τραυματισμό που προσβάλλει εμάς τους  δρομείς και είναι ύπουλος.

Πρόσφατα είχα ένα τέτοιο πρόβλημα που με καθήλωσε απότομα, αιφνιδιάζοντάς με. Συνήθως προέρχεται από κούραση και έντονη προπόνηση, πράγμα που ερεθίζει το ισχιακό νεύρο, πολλές  φορές μάλιστα τον χειμώνα, σε πιο δύσκολες συνθήκες προπόνησης σε κρύο καιρό, κάποια ιδρωμένα ρούχα, ένα ρεύμα, φέρνουν τα πάνω κάτω. Ένας οξύς πόνος εσωτερικός που πολλές φορές φέρνει μούδιασμα σε όλες τις πίσω μυϊκές ομάδες και δεν μας αφήνει να γυμναστούμε.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι να κρατήσουμε την περιοχή πάντα ζεστή. Φοράμε ζεστά ρούχα, θα πρότεινα κολάν και φόρμα από πάνω, και ξεκούραση κάποιων ημερών. Στην διάρκεια της αποθεραπείας, κάποιες ασκήσεις σε συνδυασμό με την αποθεραπεία, θα επισπεύσουν την αποκατάσταση. Περιττό είναι να δικαιολογήσω γιατί θα ξεκινήσω με κοιλιακούς και ραχιαίους. Οι κοιλιακοί πρέπει να εκτελούνται απαραιτήτως με την μέση κλειδωμένη στο έδαφος και τα πόδια σε ορθή γωνία.

Αφού δουλέψουμε αρκετά με τους κοιλιακούς, τότε ξεκινάμε και τους ραχιαίους, με τα πόδια κολλημένα και το κεφάλι να σηκώνεται ελάχιστα από το έδαφος. Θα πρότεινα την πρώτη μέρα να δουλέψουμε μόνο κοιλιακούς και από την επόμενη μέρα και ραχιαίους, με αναλογία ένα προς τρία με τους κοιλιακούς. Μία καλή παραλλαγή των ραχιαίων θα ήταν μπρούμυτα να κρατά κάποιος το πόδι μας,  ασκώντας μας μια τάση που να ξεκολλάει ελάχιστα από το έδαφος (ισομετρική). Είναι  βέβαιο φίλες μου ότι τέτοιες ασκήσεις μας σμιλεύουν το  σώμα (γλουτούς, κοιλιακούς) και καλό είναι να τις κάνουμε όλο το χρόνο.

Σε δεύτερο επίπεδο θα πρότεινα την εξασφάλιση ενός αλτήρα πέδιλου ή κάποια βαράκια που χρησιμοποιούν και στα γυμναστήρια για τα πόδια. Προσαρμόζουμε τον αλτήρα στο πόδι μας, ξαπλώνουμε κάτω ανάσκελα στο πάτωμα (σε χαλί ή στρώμα γυμναστηρίου) και ανασηκώνουμε το πόδι μας τεντωμένο μερικά εκατοστά από το έδαφος και με την μέση κλειδωμένη. Οι αλτήρες ή τα βαράκια δεν χρειάζεται να ξεπερνούν το ένα με ενάμιση κιλό, έτσι λοιπόν εκτελούμε κοιλιακούς με επιβάρυνση που θα βοηθήσουν σημαντικά αλλά ταυτόχρονα θα ενδυναμώσουν και τους τετρακέφαλους μας. Το ίδιο κάνουμε και γυρίζοντας μπρούμυτα με την επιβάρυνση και γυμνάζοντας ταυτόχρονα γλουτούς και δικεφάλους.

Ως διατάσεις καλό είναι στην πρώτη φάση του τραυματισμού να μην ερεθίζουμε το νεύρο, αλλά στην συνέχεια καλό είναι να φέρνουμε τα γόνατα προς το στήθος μας και να τα κρατάμε όσο μπορούμε. Μια άλλη καλή διάταση είναι καθισμένη κάτω σε στρώμα  γυμναστικής, το ένα πόδι τεντωμένο μπροστά ενώ το άλλο σταυρώνει με το άλλο και έρχεται προς τα πίσω, πλησιάζοντας τον τροχαντήρα. Περιττό να επαναλάβω ότι όσο πιο ζεστές εφαρμογές τόσο καλύτερα, δηλαδή θερμοφόρες, ζεστά μπάνια, είναι ό,τι καλύτερο.

Καλή τύχη λοιπόν και αχρείαστες  οι συμβουλές  μου, καλές μου φίλες!