Η άσκηση από μόνη της δεν σας προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις. Βάλτε αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σας για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην πραγματικότητα, το 25% των καρδιακών προσβολών συμβαίνουν σε άτομα που δεν καπνίζουν και οι οποίοι έχουν υγιή επίπεδα χοληστερόλης. Τα καλά νέα: η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο, αρκεί να συνδυάζεται με μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα που βοηθούν την λειτουργία της καρδιάς. Αυτά τα τρόφιμα παρέχουν θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που εργάζονται μαζί, δημιουργώντας μια συνέργια που προστατεύει την καρδιά σας. Ενσωματώστε όλα αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σας για να πάρετε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.

  1. Μαύρη σοκολάτα

Αν είστε υπέρβαροι, η άσκηση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση – αλλά το φλαβανόλες κακάο μπορεί να βοηθήσει. Σε μια μελέτη, τα υπέρβαρα άτομα έπιναν ένα υψηλής ή χαμηλής flavanol ποτό κακάου. Η ομάδα υψηλού flavanol είχε χαμηλότερη πίεση του αίματος μέσα και μετά την άσκηση από την άλλη ομάδα.

*Δύο κομμάτια μαύρης σοκολάτας την ημέρα μπορεί να προσφέρει στην καρδιά σημαντικά οφέλη!

  1. Το γιαούρτι και το τυρί

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν τρώτε  πλήρη λιπαρά καλλιεργημένο γιαούρτι ή τυρί για τρεις εβδομάδες, μειώνετε δείκτες που συνδέονται με την καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με χαμηλά λιπαρά, μη καλλιεργημένο γαλακτοκομικό. Το ασβέστιο και τα προβιοτικά είναι συνδυασμός που μπορεί να μετριάσει τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου.

*Φάτε μια μερίδα γιαούρτι (180g) ή τυρί (40 g) καθημερινά..

  1. Χόρτα περιέχουν φυλλικό οξύ

Τα κρεμμύδια περιέχουν την ουσία  quercetin – και οι δύο ενώσεις προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία.  Τα παντζάρια προσφέρουν τα νιτρικά άλατα, τα οποία βοηθούν το αίμα ελέγχου πίεσης.

*Τρώτε τουλάχιστον τρεις μερίδες την ημέρα από μια ποικιλία από πολύχρωμα λαχανικά. Χόρτα, κρεμμύδια και παντζάρια

  1. Φρούτα

Όσοι τρώνε φρούτα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Καταναλώνοντας φρούτα, παίρνουμε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών τους, όπως ανθοκυανίνες (στα μούρα), καροτένια (σε μάνγκο) και βιταμίνη C (σε εσπεριδοειδή).

* Στόχος: τρία διαφορετικά είδη φρούτων καθημερινά.

  1. Σιτηρά ολικής άλεσης

Σε μια μελέτη, η κατανάλωση σιτηρό kamut – σιτηρών – για οκτώ εβδομάδες οδήγησαν σε μείωση της ολικής χοληστερόλης, σε σύγκριση με ένα ημι-ολικής άλεσης διατροφή. Τα ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

*Χρησιμοποιήστε ολικής αλέσεως. Ή δοκιμάστε ζυμαρικά με σιτηρό kamut.

  1. Σολομός

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λίπη μπορούν επίσης να καταπολεμήσουν φλεγμονή που καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία.

*Φάτε δύο μερίδες σολομού ή άλλων λιπαρών ψαριών εβδομαδιαίως.

  1. Καρύδια

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα καρύδια περιέχουν προστατευτικές αντιοξειδωτικές φαινόλες που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, λίγες ώρες μετά την κατανάλωση μιας χούφτας. Άλλοι καρποί, όπως αμύγδαλα, είναι επίσης ωφέλιμα για την καρδιά.

*Φάτε 14 μισά καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς κάθε μέρα.

  1. Κρασί

Μελέτες δείχνουν ότι το αλκοόλ (κρασί, μπύρα ή τα οινοπνευματώδη ποτά) αυξάνει την HDL («καλή») χοληστερόλη. Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, η οποία μπορεί να κρατήσει τα αιμοπετάλια από τη συγκέντρωση και βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.

*Ένα  ποτήρι την ημέρα (ή λιγότερο) για τις γυναίκες και δύο (ή και λιγότερο) για τους άνδρες

  1. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Το ἐξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιἐχει αντιοξειδωτικά, λειτουργεί κατά των   φλεγμονών και κάνει καλό  στην πρόληψη της LDL («κακής») χοληστερόλης από την καταστροφή των αρτηριών.

*Βάλτε το στην σαλάτα. Αποφύγετε το τηγάνισμα με αυτό – το ελαιόλαδο έχει χαμηλό σημείο καπνού και  σε  υψηλές θερμοκρασίες  μπορεί  να βλάψει την υγεία μας.

Πηγή: RUNNERS WORLD, Liz Applegate, Ph.D., Μετάφραση/Επιμέλεια: Ντενίζ Δημάκη